Ett första steg mot radiokommunikation för Rufs-I

30 april, 2015
gustavborgefalk
unnamed
När Rufs-1 åker med 7km/s över horisonten vill vi kunna veta att Rufs har det bra och att satelliten fungerar. Vill man vara säker på det får man lyssna efter Rufs-1 radiosändare. Hur ska då en sådan radiosändare fungera, vad krävs för att få sända radio från rymden och hur kan man lyssna på radio från en satellit?
Radiokommunikation med Rufs-1 sker egentligen på samma sätt som när man lyssnar på en radiostation i bilen eller när två personer pratar med walkie-talkies. En sändare sänder ut radiovågor med information som tal, musik eller digital data på en viss frekvens med ett visst sändningssätt och en mottagare för det sändningssättet inställd på samma frekvens kan ta emot informationen. Radiofrekvenserna är en naturresurs som vi alla måste dela på, sänder någon på eller stör en viss frekvens är den upptagen för andra.
Radiofrekvenser i VHF och UHF-området från 30 MHz till 3 GHz används ofta för att sända radio från jorden till en satellit och tillbaka eftersom frekvensen behöver vara tillräckligt hög för att inte studsa i jonosfären på 80 km höjd. Som exempel sände Sputnik-1 på 20 och 40 MHz och kommunikationssatelliterna i Iridium-systemet sänder på 1616 till 1626 MHz. Internationellt har man kommit överens om vem som får sända vad på en viss frekvens. Vissa företag som Iridium har betalt för att få sända på vissa frekvenser och andra frekvenser är möjliga att sända på gratis för den som har rätt tillstånd och gör det utan vinstintresse för kommunikation eller tekniska experiment. Rätt tillstånd får man från IARU, den internationella amatörradiounionen, och från sin inhemska radiomyndighet, vilken i Sverige är Post- och Telestyrelsen. Vi hoppas att med rätta tillstånd så kommer radiosändaren på Rufs-1 sända på amatörradiofrekvenserna i UHF-frekvensbandet kring 432-438 MHz.
När nu Rufs-1 börjar närma sig en uppskjutningsdag är det hög tid att lägga grunden för att bygga satelliten och radiokommunikationen är kanske den mest komplicerade delen av bygget. För att börja förstå vad som krävs för radiokommunikationen på Rufs-1 har Mikael Andersson tagit amatörradiocertifikat. Det är ett tillstånd från Post- och Telestyrelsen att man får bygga radiosändare och sända radio på de frekvenser som Rufs-1 ska sända radio på. Att vara med och bygga Rufs-1 har varit Mikael Anderssons stora passion i Rufsklubben som han har följt sedan Rufsklubben startade. Mikael arbetar till vardags med att leda produktutveckling av 3D-scanningsmjukvara och gillar att bygga alltifrån elektronik till att snickra hus.
Utifrån det vi vet idag kommer Rufs-1 sända omkring 432-438 MHz med en Radiometrix TR2m tranciever med en Radiometrix AFS2 förstärkare som ger 500 mW uteffekt på en halvvågsdipolantenn. Målet är att göra det möjligt för den intresserade att lyssna på Rufs-1 med en handhållen UHF-radio (finns att köpa importerat från Kina för omkring 300 kr som man får lyssna med utan krav på amatörradiocertifikat) eller med en SDR-usbsticka som man kan koppla in till sin dator (se bl a AMSAT-SMs guide). Det kan dock behövas att man kopplar in en antenn med förstärkning, exempelvis en yagi-antenn (liknande en vanlig tv-antenn) som riktas mot satelliten, för att höra radiosändningen. Det är ännu inte helt bestämt vad Rufs-1 kommer sända men i enklaste fall sin identifikationssignal med telegrafi som sändningssätt eller digital data med exempelvis AX.25 AFSK 9600 baud som är ett vanligt protokoll och sändningssätt för Cubesats.
Nu börjar arbetet med att tydligare ta reda på hur radiokommunikationen ska fungera, bland annat:
  • Hur ska Rufs-1 kommunicera och styras?
  • Hur ska Rufsklubben ordna att markstationer finns tillgängliga för att kommunicera med Rufs-1 och om det behövs stänga av radiosändaren?
  • Hur ska radiosändaren byggas och testas så att den inte orsakar störningar och går att stänga av om den orsakar störningar?
  • Söka de tillstånd och den frekvenstilldelning som behövs.
Hör gärna av er till Mikael Andersson om ni har idéer eller frågor om Rufs-1 radiokommunikation eller vill hjälpa till på mik4el.4ndersson@gmail.com eller kanske finns han ute på radioetern med sitt callsign SA0MIK.
Mer info: