Satellit-systemet för Rufs-I, version 1.0!

30 april, 2016
gustavborgefalk

Nedan följer en rapport från Mikael Andersson, so har hackat ihop ett i princip komplett och fungerande prototyp av satellitsystemet som skall åka upp i rymden med Rufs-I. 

Idag tog jag ut en solcellsdriven barnvagnstracker för första gången. Funkar fint och ser lite mer stiligt ut nu! Från v01, v02 osv kanske man äntligen kan kalla det satellit v1!

För att summera sen sist har jag gjort:

  1. Aprs-tracker med dra818 på breadboard
  2. Gör pcb för tracker med dra818. Arduino och dra på ett plan, gps på ground plane.
  3. Breadboarda spv1040 med load
  4. SMD-baserad PCB med SPV1040 som går att koppla in på PSU PCB med dc plugg 5V, minimal låda bakom solpanel.
  5. Bygg och testa tracker.
  6. Bygg spv1040 power controller pcb och testa.
  7. Lägg till enkel solcell med spv1040 power controller till tracker

tracker_in_use_20160418

tracker_package_2060418 tracker_installation_20160418

Skillnaden mot förut är funktionsmässigt att alla komponenter är smd-baserade på egna pcbs, allt är monterat i relativt vattentäta lådor på ett gediget sätt så systemet klarat att bäras med dagligen, en strömsnålare radio (1W) och att den är solcellsdriven från en liten 2V solcell med en speciell styrkrets.

spv1040_pcb_test_20160418

Några ord om solcellsdrivningen: För en satellit eller för något smått rent generellt vill man använda en liten solcell. Små solceller ger vanligtvis låg spänning (~1.5V) och ännu lägre när de är skuggade eller smutsiga men laddning av batterier och de flesta komponenter kräver högre spänning (~3-5V). Att gå från låg spänning till högre för solceller på ett effektivt sätt är något som kretsen spv1040 gör. Den använder jag till barnvagnstrackern för att ladda litiumjonbatteriet tillsammans med en laddningsregulator. Vid normal användning laddas batteriet med 25-30mA från den lilla 2V-solcellen. Detta borde räcka för att skicka en beacon med radion ungefär varannan timme när det är sol. En bättre solcell är beställd.