OM KAMPANJEN

Varför skicka upp ett litet tyglejon i rymden?

Målet med Rufs: Rymdlejonet är att visa för barn att rymden är tillgänglig för alla och ge eld till deras drömmar. Målet är även att få barn,unga (och vuxna!) att bli intresserade av rymden och tekniska/naturvetenskapliga ämnen.

Vilka ligger bakom Rufs: Rymdlejonet?

Rufsklubben drivs framåt av Gustav Borgefalk, Oscar Hag, Mikael Andersson, Marcus Frost och Naomi Hertzberg.

IMG_9103

Projektet är ideellt med stöds av privata och offentliga aktörer, bland annat av Kulturbryggan, Sveriges främsta finansiärer av innovativ kultur. Samt genom donationer från individer som delar Rufs mission och tycker att det är viktigt med detta.

Hur kan jag vara med?

Det kommer att finnas flera sätt att vara med och delta i Rufs mission till stjärnorna!

– Bli Rufsambassadör och dra med Rufs ut på äventyr!

– Gå med i Rufsklubben och ta del av Rufs resa.

– Dela Rufs-hemsidan till dina vänner på Facebook, Twitter eller Instagram.

– Bli företagssponsor och hjälp Rufs mot stjärnorna

Vad kostar det att skjuta upp Rufs i rymden?

Priset för att skjuta upp små laster i rymden har gått ned på senare tid, så kostnaden för satellit + uppskjutning kommer att gå på ca 150 000 kr. Lyckas vi nå mer pengar i vår kampanj i januari, kan vi bygga en häftigare/större satellit med kameror, kommunikationsutrustning med mera! :)

Är Rufsprojektet miljövänligt?

Rufsprojektet syftar till att inspirera unga till att bli intresserade för naturvetenskap- och teknik. Ju snabbare den tekniska utvecklingen går framåt, desto snabbare kan vi uppfinna lösningar som är hållbarare än dem vi har idag: solenergi, smartare städer med mera.

Med det sagt, så är det inte överdrivet miljövänligt att skjuta upp en raket i rymden, men då Rufs inte väger så mycket är miljöpåverkan för Rufs del i raketen relativt liten. Vi har balanserat detta och menar att nyttan av projektet uppväger nackdelarna ur en miljösynvinkel och att om Rufs kan inspirera nästa Nobelpristagare att värna om miljön så är det värt det.


OM UPPSKJUTNINGEN

Hur skickas Rufs upp i rymden?

En miniversion av Rufs kommer att skickas upp i en s.k. Cubesat, en standardiserad 10 x 10 cm stor satellit. Denna åker med som passagerare, s.k. ”hosted payload” på en rymdraket som skjuts upp med en av de kommersiella rymdtransportörerna. Vi har preliminärbokat uppskjutning i 2015!

429961main_cubesat_1

Läs mer om Cubesats här:

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/CubeSat (Engelska)

Läs mer om hosted payloads här:

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Hosted_payload (Engelska)

Kommer man att kunna följa Rufs i rymden?

Man kommer att kunna följa Rufs framfart på Rufsklubben.se. Målet är att satelliten skall utrustas med en kamera så att all ska kunna följa Rufs när han svävar runt i rymden.Detta är delvis en kostnadsfråga och beror på hur mycket vi lyckas samla in! Ju mer vi samlar in, desto bättre kamera och bilder från rymden!

När skickas Rufs upp?

Målet är att Rufs ska skickas upp under 2017! Exakt datum beror på väder, vind och en massa andra faktorer. Det kan ta längre eller kortare tid, beroende på hur mycket tur vi har med allt.

Jag har fler frågor!

Vad kul! Kontakta gustav@rufsklubben.se i så fall!